Εποχικές αλλεργίες στα παιδιά – Ο ρόλος της ομοιοπαθητικής

by Αργυρώ Χαιρέτη

Άνοιξη η εποχή της αναγέννησης…η εποχή που η φύση μεταμορφώνεται σε ένα ξέφρενο φεστιβάλ από ήχους, χρώματα, μυρωδιές….
Άνοιξη… η γη χαμογελά με λουλούδια…και κάπου εδώ ξεκινάνε οι αλλεργίεςτα μάτια που φαγουρίζουν και τρέχουν, τα φταρνίσματα…το γαργαλητό στο λαιμόόλα αυτά τα ωραία

Τι είναι αλλεργία;

Αλλεργία είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάτι μη παθολογικό αντιδρά δηλαδή σε μία ¨αθώα¨ ουσία την οποία θεωρεί ¨εχθρό¨. Οι αλλεργίες μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, έχουν κληρονομική προδιάθεση και μπορούν να φύγουν τελείως ή να αλλάξουν χαρακτήρα ή σύστημα εκδήλωσης όπως μεγαλώνει το παιδί… Ένα στα τρία παιδιά σε όλη την Ευρώπη υποφέρει σήμερα από κάποιας μορφής αλλεργίας.

Μα γιατί συμβαίνει αυτό;

Το ανοσολογικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Παρέχει την δυνατότητα στον οργανισμό να αναγνωρίζει διάφορους παράγοντες που πιθανόν να τον βλάψουν (μικρόβια , ιούς) και να αναπτύσσει αμυντικούς
μηχανισμούς (παραγωγή αντισωμάτων, κυτταρικούς μηχανισμούς) που θα τον προστατέψουν…

Επίσης αναγνωρίζει τις αβλαβείς ουσίες ως αθώες και αναπτύσσει κατάλληλους μηχανισμούς ανοχής ώστε να μην αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με αυτές. Άτομα με αλλεργία εμφανίζουν διαταραχή στους μηχανισμούς ανοχής με αποτέλεσμα να εκλαμβάνουν ως επιβλαβείς κάποιες ουσίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θεωρούνταν αβλαβείς και να υπεραντιδρούν σε αυτές.

Εδώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει…

η κληρονομικότητα…

αν ο 1 γονέας εμφανίζει κάποια μορφή αλλεργίας ο κίνδυνος ατοπίας στο παιδί αυξάνεται 2-3 φορές ενώ αν και οι 2 γονείς έχουν αλλεργία ο κίνδυνος ατοπίας στο παιδί αυξάνεται 3-5 φορές… όμως δεν φταίει μόνο η κληρονομικότητα… έχει αναπτυχθεί και… η υπόθεση της υγιεινής, του σύγχρονου τρόπου ζωής στις αναπτυγμένες κοινωνίες….σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση η αλλεργία προκύπτει από την μείωση της έκθεσης σε μικροβιακούς και άλλους παράγοντες (αριθμός μελών οικογένειας, έκθεση σε παράσιτα και οικόσιτα ζώα, αύξηση χρήσης αντιβιοτικών, παρασιτοκτόνων, λιπασμάτων, ατμοσφαιρικοί ρύποι) ….άρα η ζωή σε ένα αγροτικό περιβάλλον μέσα σε μια πολυμελή οικογένεια με ζώα και λαχανικά από το μποστάνι μειώνει πολύ τον κίνδυνο αλλεργίας και αυτοάνοσων παθήσεων …

Ποια είναι λοιπόν τα κυριότερα αλλεργιογόνα…

η γύρη δέντρων -θάμνων-γρασιδιών (η ελιά, το περδικούλι, το γρασίδι, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο…), τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, η υγρασία, ο μύκητας της μούχλας, το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, οι κάμπιες των δέντρων…

Πως εκδηλώνεται η ανοιξιάτικη αλλεργία…

Ως αλλεργική ρινίτιδα με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος αλλά χωρίς πυρετό και κιτρινοπράσινες μυξούλες αλλά με ρινική καταρροή , παροξυσμικά  φταρνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα- κάψιμο στη μύτη, αίσθημα φαγούρας στον ουρανίσκο, ροχαλητό στον ύπνο…. Ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κόκκινα μάτια, δακρύρροια, φαγούρα, οίδημα βλεφάρων…

Ως αλλεργικό άσθμα με συχνά επεισόδια ξηρού, παροξυσμικού, λαρυγγικού βήχα με συριγμό ή παραγωγικού βήχα, βήχα άσκησης με εύκολο λαχάνιασμα, σφίξιμο στο στήθος….χωρίς εμφανή σημάδια ίωσης…θυμόμαστε εδώ το πολύτιμο όπλο μας την σπιρομέτρηση…. Προδιαθεσικοί παράγοντες εδώ μπορεί να είναι ο καπνός, οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, η υγρασία, οι έντονες μυρωδιές….

Ως ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, ξηρό δέρμα με έντονη φαγούρα και βλάβες εντοπισμένες σε βρέφη κυρίως στα μάγουλα, στο λαιμό, στις εκτατικές επιφάνειες του σώματος, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά κυρίως στις καμπτικές επιφάνειες των
άκρων …συχνά επιμολύνονται με σταφυλόκοκκο…

Και όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμαμειωμένη συγκέντρωση στο σχολείο και επίδοση στα μαθήματά του παιδιού, περιορισμό στις δραστηριότητες του, ευερεθιστότητα, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, κούραση, απουσία από το
σχολείο…

Δεν πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά στα οξέα αλλεργικά νοσήματα … την κνίδωση …δερματικές βλάβες που εμφανίζονται στο σώμα, άκρα ή πρόσωπο με ερύθημα που στο κέντρο υπάρχει μια λευκάζουσα επηρμένη περιοχή (πομφός). Μπορεί να συρρέουν κατά περιοχές και να σχηματίζουν πλάκες, έχουν μεταναστευτικό χαρακτήρα, εξαφανίζονται με την πίεση, διαρκούν λίγες ώρες, συνοδεύονται από έντονη φαγούρα.

Το αγγειοοίδημα, την αναφυλαξία, το αλλεργικό σοκ που είναι σοβαρές οξείες αντιδράσεις. Εκδηλώνονται με απότομο πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, τα μάτια, αυτιά, η αλλού στο σώμα, με η χωρίς εξάνθημα. Αν παρουσιαστεί βραχνάδα, δυσκολία αναπνοής, πόνος στην κοιλιά ή ζαλάδα η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα στα επείγοντα.

Πως τίθεται η διάγνωση…

Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων βασίζεται κυρίως στο λεπτομερές ιστορικό (συμπεριλαμβανομένης και της οικογενειακής προδιάθεσης για ατοπία) και στα ευρήματα από την κλινική εικόνα και εξέταση του παιδιού. Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και αλλεργιολογικός έλεγχος για να εξακριβωθούν τα ειδικά αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαισθητοποιημένος ο μικρός ασθενής με εξέταση αίματος ή δερματικά τεστ. Είναι πολύ καλό να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό τεστ αλλεργίας για όλους τους ασθενείς και για όλα τα αλλεργιογόνα όπως και ότι τα τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικά ή αρνητικά …δηλαδή τεστ (-) και το παιδί να πάσχει από σοβαρή αλλεργία αλλά και (+) τεστ χωρίς κλινική συμπτωματολογία αλλεργίας….οπότε λοιπόν δεν θεραπεύουμε εξετάσεις αλλά ασθενείς με
συμπτώματα…

Ποιες είναι οι δυνατότητες αντιμετώπισης…

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των συμπτώματα και στη μείωση της φλεγμονής.  Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δίνονται  αντιισταμινικά, κορτιζόνη, αντι-λευκοτριένια και αποσυμφορητικά, συνήθως σε κάποιο συνδυασμό μεταξύ τους, υπό μορφή σιροπιού/χαπιού, σπρέι για τη μύτη ή από το στόμα, ή κολλυρίου, ενέσιμη ή υπογλώσσια ανοσοθεραπεία. Στόχος της θεραπείας αυτής, είναι η προοδευτικά αυξανόμενη χορήγηση του αλλεργιογόνου στο παιδί, είτε με μορφή ενέσεων (εμβολίων) είτε από του στόματος (υπογλώσσια ανοσοθεραπεία) έτσι ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοχή και να μην υπεραντιδρά στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Συνήθως χορηγείται για 3 με 5 χρόνια και μπορεί να συμβάλει στην πλήρη υποχώρηση της αλλεργίας.

Όμως πιο σημαντικές είναι οι συμβουλές που δίνουμε στους γονείς όταν ρωτούν εμάς τους παιδιάτρους τι μπορούν να κάνουν στο σπίτι τους για την αλλεργία του παιδιού τους, πέραν των γνωστών φαρμάκων….

Σημασία έχει κατ’ αρχήν να καταλάβουμε, πως η καλύτερη στρατηγική είναι να χτίζουμε ένα ισχυρό και ικανό ανοσοποιητικό. Η δεύτερη καλύτερη στρατηγική είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων ουσιών.

Θηλάστε το παιδί σας τουλάχιστον μέχρι να γίνει 12 μηνών. Φροντίστε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε προ και πρεβιοτικά. Προσπαθήστε να γεννήσετε φυσιολογικά το παιδί σας και όχι με καισαρική! Το
μικροβίωμα των παιδιών που προέρχονται από κολπικό τοκετό διαφέρει ποιοτικά από αυτό που έχουν τα μωρά μετά από καισαρική. Αποφεύγουμε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό. Η έκθεση του εμβρύου-βρέφους στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει τις πιθανότητες για επεισόδια συριγμού και άσθμα.
Αν το παιδί σας είναι υψηλού κινδύνου για εμφάνιση αλλεργιών και δεν είναι δυνατό να θηλάσει καλό είναι να του χορηγηθεί γάλα με μερική υδρόλυση πρωτεΐνης.

Κατά την εισαγωγή στερεών τροφών μετά τον 5 ο μήνα έχει μεγάλη σημασία η εισαγωγή μιας καινούργιας τροφής να γίνεται ανά 3-5 μέρες. Δεν καθυστερούμε την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών γιατί μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργία. Επενδύστε σε μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή για το παιδί σας και αποφύγετε την υπερβαρότητα – τα υπέρβαρα παιδιά έχουν σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο
για αλλεργίες.

Σε παιδιά με υπερευαισθησία στα ακάρεα η χρήση ειδικών καλυμμάτων για το στρώμα και το μαξιλάρι, το εβδομαδιαίο πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων με ζεστό νερό και σαπούνι, η αποφυγή λούτρινων – χνουδωτών παιχνιδιών, η αποφυγή
μοκέτας και χαλιών με υψηλό πέλος
στο δωμάτιο του παιδιού, η διατήρηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας στο σπίτι κάτω από 50%., η χρήση ηλεκτρικής σκούπα με φίλτρο HEPA, ο καθαρισμός του σπιτιού με φυσικά καθαριστικά και όχι με χλωρίνη με εξαίρεση τα σημεία με μούχλα, ο καλός αερισμός του παιδικού δωματίου…είναι παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν… Επίσης επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων στα κλιματιστικά σε σπίτι και αυτοκίνητο όπως και ο συχνός
καθαρισμός τους.  

Την εποχή της γυρεοφορίας πρέπει τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά, το παιδί να κάνει ντουζ και τα ρούχα του να πλένονται αμέσως μετά το παιχνίδι στον κήπο, και όσο είναι εφικτό  να αποφεύγει να κυλιέται στα χόρτα ή όπου υπάρχουν κάμπιες, και ποτέ ξυπόλητο… Αποφεύγουμε βόλτες στην εξοχή νωρίς το πρωί (7-10 π.μ.) ή νωρίς το απόγευμα(3-5 μ.μ.) και πάντα φοράμε γυαλάκια ηλίου για να προστατεύσουμε τα μάτια και από τον ήλιο αλλά και από τα αλλεργιογόνα…Το βράδυ πριν τον ύπνο, το λούσιμο των μαλλιών και το μπάνιο μειώνουν την παρατεταμένη έκθεση στα αλλεργιογόνα. Το πρωί βάζουμε λίγη κηραλοιφή ή βαζελίνη στα ρουθουνάκια του, που παγιδεύει αρκετή γύρη και έτσι μπορεί να την φυσά σε ένα χαρτομάντηλο. Αποφεύγουμε τον αερισμό των κλινοσκεπασμάτων και το στέγνωμα των ρούχων σε εξωτερικό χώρο…

Και δεν ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η σωστή καθημερινή περιποίηση ενός ατοπικού δέρματος με μαλακτικά προϊόντα…γιατί αν δεν προλάβει να δει ο οργανισμός το αλλεργιογόνο μέσω του γαστρεντερικού συστήματός και το δει νωρίτερα από ένα διαταραγμένο επιθηλιακό φραγμό του δέρματοςη πιθανότητα να έχουμε αλλεργία και όχι ανοχή στο αλλεργιογόνα αυτό αυξάνει πολύ… θέλουμε λοιπόν ένα ακέραιο καλοπροφυλαγμένο δέρμα…

Δύσκολο και επίμονο κεφάλαιο οι εποχικές αλλεργίες…

Η Ομοιοπαθητική ιατρική…φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίλυση των αλλεργιών.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αρχικά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανακουφίζουν τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα και στη συνέχεια, ενισχύοντας σταδιακά το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, θεραπεύουν την πραγματική αιτία της αλλεργίας, που είναι η νοσηρή προδιάθεση του οργανισμού.

Γιατί η νόσος ξεκινά από όλον τον οργανισμό και μετά επικεντρώνεται σε ένα όργανο το οποίο δευτερογενώς αναπτύσσει παθολογία που περιγράφεται στα βιβλία νοσολογίας μας.

Τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής στα παιδιά είναι άμεσα και εντυπωσιακά γιατί ο οργανισμός τους και το αμυντικό τους σύστημα είναι κατά κανόνα σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό των ενηλίκων. Όσο περισσότερα χρόνια υποφέρει ο αλλεργικός…όσο πιο εσωτερικά και βαθιά έχει κατεβεί η αλλεργία του (πνεύμονες κλπ.)… όσο περισσότερα φάρμακα χρησιμοποιεί και ειδικά κορτιζονούχα…τόσο δυσκολότερη γίνεται η θεραπεία του….

Η ενίσχυση του παιδικού οργανισμού έγκαιρα, μέσω της ομοιοπαθητικής αγωγής, με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες, αποτελεί ένα δώρο για το μέλλον των παιδιών ως ενήλικες….

Ελπίζω να φώτισα λίγο το θολό τοπίο των αλλεργιών….καλή άνοιξη…!!!!!!

Αργυρώ Χαιρέτη (Παιδίατρος – Ομοιοπαθητικός)

⭐️Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook: Zerotoeighteen και στο instagram: zerotoeighteengr

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter για νέες αναρτήσεις και συμβουλές.

Copyright @2022 – Zero to eighteen. All rights reserved.