«Το καρναβάλι των ζώων » του Camille Saint-Saëns

by Ελένη Κροθιανάκη

«Μια φορά κι έναν καιρό στο μακρινό μέλλον όλα τα ζώα συμφώνησαν να κάνουν μια μεγάλη γιορτή, ένα πάρτι… Κάτι σαν καρναβάλι… Ας το ονομάσουμε “Το καρναβάλι των ζώων”!

Μαζεύτηκαν λοιπόν κάπου στα βόρεια της Αφρικής χρησιμοποιώντας κάθε είδους μεταφορικό μέσο για να φτάσουν. Πήραν τρένα, πλοία, αεροπλάνα, υδροπλάνα, καΐκια, ανεμόπτερα, αερόστατα, ποδήλατα, τροχήλατα, αυτοκίνητα, κάρα, λεωφορεία, ελικόπτερα, διαστημόπλοια, σχεδίες και ιπτάμενα χαλιά… Όταν τελικά έφτασαν στον προορισμό τους, το γλέντι ξεκίνησε και ακούστηκε…» 

Το 1886 ο Γάλλος συνθέτης Camille Saint Saens γράφει το μουσικό έργο «Το καρναβάλι των ζώων» , Le Carnaval De Animaux. Πρόκειται για ένα ορχηστρικό έργο το οποίο μαζί με τον Πέτρο και το λύκο του Σεργκέι Προκόφιεφ αποτελούν ίσως τα διασημότερα έργα κλασσικής μουσικής για παιδιά. Το καρναβάλι των ζώων είναι μια ορχηστρική σουίτα για το λιοντάρι και πλήθος άλλων ζώων. Στη συγκεκριμένη έκδοση το βιβλίο συνοδεύεται από cd με τη μουσική του Σεν Σανς. Την αφήγηση της ιστορίας κάνει η Κάρμεν Ρουγγέρη και την εικονογράφηση η Μυρτώ Δεληβοριά. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν κότες και κοκόρια , ημίονοι, χελώνες, ελέφαντες, καγκουρό απολιθώματα, και πολλά άλλα τα οποία παρελαύνουν σε ένα τρελό καρναβάλι κεφιού. Κάθε ομάδα ζώων παρουσιάζεται με το αντίστοιχο μουσικό κομμάτι. Την παρέλαση ανοίγει ποιός άλλος ο βασιλιάς των ζώων,το λιοντάρι.

Το μισό βιβλίο περιέχει την μουσική ιστορία, το άλλο μισό γυρνώντας το ανάποδα δίνει πληροφορίες στον αναγνώστη για τα όργανα της ορχήστρας. Τα όργανα απεικονίζονται με σκίτσα σε μαύρο φόντο και πλαισιώνονται με τις εικόνες των ζώων που αποδίδονται με το αντίστοιχο μουσικό όργανο. Με αυτό τον εύκολο τρόπο τα παιδιά αντιλαμβάνονται ποια μουσικά όργανα αντιστοιχούν σε κάθε ομάδα ζώων.

Ένα πολύ ευχάριστο , παιχνιδιάρικο και χιουμοριστικό βιβλίο για τα μικρά παιδιά αφού μπορούν να ακούσουν την υπέροχη μουσική, να παίξουν, να χορέψουν, να μιμηθούν τους ρόλους των ζώων, να φορέσουν μάσκες, να κατασκευάσουν μάσκες , να εξοικειωθούν με την κλασσική μουσική και τα μουσικά όργανα της ορχήστρας, και να
περάσουν πολύ δημιουργικό χρόνο μαζί με τους γονείς τους.

Το έργο του Σεν Σανς έχει παιχτεί από ορχήστρες όλου του κόσμου, έχουν γίνει πολλές παιδικές θεατρικές παραστάσεις όπως επίσης κομμάτια από το έργο έχουν επενδύσει μουσικά ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Παρόλη την επιτυχία του ο ίδιος ο δημιουργός απαίτησε το έργο του να ακουστεί μετά το θάνατο του γιατί θεωρούσε ότι ήταν ανάλαφρο και μείωνε το κύρος ενός σοβαρού συνθέτη.

Κείμενα: Σταύρος Αθανασιάδης, Ναταλία Κάντζια
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: LEVANTES

Ελένη Κροθιανάκη (Νηπιαγωγός)

⭐️Ακολουθήστε τη σελίδα μας:
facebook: https://www.facebook.com/zerotoeighteengr
Ιnstagram: https://www.instagram.com/zerotoeighteengr/
YouTube: www.youtube.com/@Zerotoeighteen
Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/518079

You may also like

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter για νέες αναρτήσεις και συμβουλές.

Copyright @2022 – Zero to eighteen. All rights reserved.